keskiviikko 1. toukokuuta 2013

Kasvivärjäyskokeiluja ja ohjeita

Joskus lapsena olen harsonarua äitin kanssa punajuuriliemellä värjännyt (tulos oli ällön marjapuuronpinkki) mutta muuten kasvivärjäys on ollut mielenkiintoinen mutta pelottava aluevaltaus. Kun tarvitsee ihmeellisen nimisiä aineksia ja isoja patoja joita ei voi käyttää ruuanlaitossa ja pitää osata vaikka mitä... 
Mutta nyt ajattelin että joskus se on kokeiltava, no matter what. Ostin kirjan kasvivärjäyksestä, luin sen ja luovuin ajatuksesta taas muutamaksi kuukaudeksi. Keräilin silti sipulinkuoria. 
Sitten löysin kirpputorilta 3 eurolla ison alumiinikattilan ja vaikka kirjassa sanottiin että alumiinikattila on huono värjäykseen niin minähän kokeilen siinä sitten tehdä kun ei kerrota MIKSI alumiinikattila on huono värjäykseen. 

Neuvojen mukaan liotin 10% lankojen kuivapainosta alunaa veteen. Alunaa ostin 50g purkin Joensuun Yliopis(ton/tollisesta) Apteekista, maksoi muistaakseni jotain 4e hujakoilla. Sitten lisäsin vettä niin että langat ui siellä aika vapaasti. Liemi ei saisi kiehua vaan olla n. 80 asteista. Eli laitoin kraanavettä niin kuumalla kuin tulee ja kaadoin pari litraa vedenkeittimellä keitettyä vettä sekaan ja annoin höyrytä keskilämmöllä tunnin kattilassa. Tämän jälkeen siirsin langat liemessä jäähtymään seuraavaan päivään. 

Osan langoista puristelin kuivemmaksi ja ripustin kuivamaan ja osan jätin kattilaan. Alunaveden kaadoin viemäriin kun kirjassa sanottiin että aluna imeytyy villoihin eikä täten ole vaarallista kaataa viemäriin. En sitten tiedä liittykö tuo alunan alumiini jotenkin siihen ettei alumiinikattilassa pitäisi värjätä mutta näkee sitten jos nämä langat ei pesuja ja auringonvaloa tule kestämään että onko tuo alumiinikattila sen takia huono vai...?

Olin aiemmin tehnyt sipulinkuoriliuoksen; Minulla oli puolitoistapussillista sipulinkuoria jotka sitten tungin kattilaan ja kaadoin kiehuvaa vettä päälle kunnes kuoret peittyivät. Annoin liota kaksi päivää, toisena lisäsin kiehuvaa vettä ja sekottelin hieman kun olin turhan tiukkaan tunkenut sipulinkuoret. Kaadoin liemen kannelliseen pikkusankoon ja pidin navetassa ettei se homehtuisi. (Oli siinä muutama hometäplä mutta poimin ne pois ja käytin liemen sellaisenaan.)

Värjäyksen tein samoin kuin puretuksen (eli alunassa keiton); Viskasin puretetut langat kattilaan, kaadoin sipuliliemen päälle ja kiehuvaa vettä perään. Taas keitin keskilämmöllä n. tunnin. Tällä kertaa liemi pääsi kiehumaan mutta eipä tuo kotikullan 100% villalanka silti siitä huopunut vaikka vähän sekottelinkin samalla ettei langat palaisi pohjaan kiinni kun siirsin kattilan pois ja jäähdyttelin lientä. Vaikka kaikissa kuvissa pidetään vyyhtejä jossain tikussa kiinni kattilan päällä minä annoin vyyhtien ihan vapaasti siellä lillua ja olla. Sitten taas siirsin langat ja liemen jäähtymään seuraavaan päivään. Liemen annoin olla, nostin vain langat sankoon ja pesin ne varovasti pesupähkinöiden kanssa ja huuhtelin huolellisesti. Viskasin vielä 50g lankaa väriliemeen ja testasin irtoaisiko miten paljon väriä kun liemi niin tummalta vaikutti. Eihän siitä irronnut. Kuvassa tummemmat ovat alkuperäisvärjäyksellä tehty ja vaaleammankeltainen jälkiliemessä värjätty. 



Ja sitten vielä ihan reseptiohjejuttuthingeli; 

150g villalankaa, itse käytin kirkkaan valkoista kotikullan 100% villalankaa
1.5 g Alunajauhetta
1.5 vihannespussillista sipulinkuoria

Väriliemi; 
Kaada sipulinkuoret sankoon tai laajaan astiaan ja tiivistä hieman. Kaada kiehuvaa vettä päälle kunnes kuoret ovat peittyneet juuri ja juuri. Anna liota seuraavaan päivään. Sekoita lientä ja kaada lisää kiehuvaa vettä päälle. Anna liota seuraavaan päivään. Kerää tai siivilöi sipulinkuoret pois ja käytä liemi heti tai varastoi viileässä/kylmässä kannellisessa astiassa. Jos hometta pääsee syntymään ota homepallerot pois ja kiehauta liemi kunnolla, tämä tappaa homeitiöt.

Puretus; 
Sekoita 1.5g alunaa n. litraan lämmintä vettä. Sekoita kunnes täysin lionnut. Lisää 150g lankaa ja lisää vettä kunnes langat peittyvät ja voivat liikkua hieman. Kohota liemi n. 80 asteeseen ja keitä tässä lämpötilassa n. tunti. Ei saisi kiehua mutta eihän tuo näköjään maailmanloppu ole vaikka vahingossa hieman kiehuisikin. Siirrä jäähtymään seuraavaan päivään.
Voit purettaa niin suuren määrän lankaa kerralla kuin kattilasi antaa periksi. Käytä alunaa 10% lankojen kuivapainosta.

Värjäys;
Laita puretetut langat kattilaan ja kaada väriliemi päälle. Jos langat eivät peity lisää vettä kunnes langat peittyvät tai ovat hieman väljästi liemessä. Kuumenna 80 asteeseen ja keitä tässä lämpötilassa tunti. Siirrä jäähtymään liemessä seuraavaan päivään. Pese hyvin miedolla villanpesuun soveltuvalla pesuaineella ja/tai huuhtele huolellisesti. Kuivata ilmavasti.

Jälkiliemivärjäys tapahtuu samoin kuin värjäyskin, lopputulos on vain vaaleampi.


Koska minulla oli paljon vanhaa irtoteetä (Kaksi pussia olisi ensi vuonna täysi-ikäisiä parasta ennen päiväyksestään) joka ei makunsa puolesta enää houkuttanut ajattelin testata millaista väriä tulee teevärjäyksessä? Viskasin n. 3:n täyden irtoteepussin verran erilaisia teelaatuja kuumaan veteen (n. 5 litraa, olisi voinut olla vettä vähemmänkin) ja annoin mehustua pari päivää. Siivilöin teen pois ja keitin liemessä 50g täysvalkoista kotikultaa. Olisin kaivannut edes hieman vahvempaa väriä mutta kokeilun arvoinen juttu silti.

Vasemmalta lähtien; teevärjäys, sipuliliemen jälkiliemivärjäys, Tuija, kaksi vyyhteä sipulivärjäystä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti